Ost og tilbehør
- mattis49
- 12. feb. 2024
- 2 min lesing
Oppdatert: 1. mars 2024
Kos deg med norske oster i vinter!
Hygge er noe vi nordmenn er ekstra glad i om vinteren og nærmeste synonym til hygge er vel ost?
(bilder fra Stavanger Ysteri)
I denne artikkelen anbefaler vi deg et utvalg av norske oster og gir deg tips på tilbehør du kan lage selv.
Bli bedre kjent med de to ysteriene vi bruker i egene artikler:

(bilde fra Stavanger Ysteri)
Lær deg å lage digg tilbehør til ost som holder lenge
Under deler vi to oppskrifter på ostetilbehør som vi ofte bruker i vår catering.
Vårt sprøe fruktbrød er veldig populært, her får du oppskriften. Vårt tips er å bruke tørt brød, da blir resultatet best. Dette er en flott mulighet for å spise opp alt brødet!
Sprøtt fruktbrød
Du trenger:
1 brød gjerne tørt og med tørked frukt / nøtter
1 dl nøytral olje
1 ts maldonsalt
Slik gjør du:
Formvarm ovnen 200grader varmluft.
Kutt brødet i tynne skiver. Del deretter hver enkelt brødskive i 3-4 biter i ønsket form.
Legg alle brødbitene på et stekebrett
Fordell oljen i en tynn stråle over hver av brødbitene.
Dryss over maldonsalt
Stek i ca. 10-15 minutter. Brødene skal være sprø og på kanten til brent.
Avkjøl.
Kan oppbevares i brødpose i opptil 10 dager.

Vår aprikospuré
Du trenger:
250g tørked aprikos
1,5 dl hvitvin eller syrlig eplejuice
Slik gjør du:
Hell aprikosen og hvitvinen i en kjele. Væsken skal dekke aprikosen.
La aprikosen småputre i ca. 30 min. Aprikosen skal bli helt myk.
Sil av aprikosen.
Kjør aprikosen i blender og tilsett hvitvin væsken til ønsket tykkelse.
Oppbevares kjølig i lufttett boks, holder i flere måneder.


Vi hjelper deg med ost
På vårt ostefat som du kan bestille som ekstrarett og standard på stor nordisk smaksmeny finner du to norske oster, skiver av husets sprø og lettsaltet fruktbrød, honningstekte nøtter og vårt solbærsyltetøy.
Dette er ostene vi bruker på vårt ostefat:
Fønix fra Stavanger Ysteri - Økologisk blåmuggost med kvalitetstempelet gull fra VM 2023.
Skjenald fra Orkladal Ysteri i Sør Trøndelag - myk kittost laget på lokal melk fra tre gårder.
(bilder fra Stavanger Ysteri)
I tilegg kan vi få tak i mange andre oster til ditt ostefat på forespørsel, under kan du se noen av våre norske favorittoster som vi kan tilby og anbefale til deg. Disse kan også kjøpes i butikken.
Ulike ostetyper
Hva er egentlig en rødkittost og hva er forskjellen på en brie og chevre?
Under får du en rask innføring i noen av de ulike ostetypene som finnes.
Hvitmuggost – oster som er dekket av et belegg av hvitmugg, mild smak og myk konsistens.
De mest kjente:
Camembert
Brie
Vår anbefalte norske hvitmuggost
Åskeladd fra Grindal Ysteri
Åskeladd er laget på fersk og ubehandlet kumelk. Den er en ferskost av typen «lactic» dvs. at den er koagulert først og fremst av melkesyre og litt løype. Under den svarte asken finner du den snilleste smaken du kan tenke deg. Åskeladd er en mild ost, med fløtepreget aroma. Melkesoppen, det tynne fløyelslaget utenpå osten, gir en antydning til skogsopp-aroma. Åskeladd er fin på ostebordet, og til dessert. Kjenner du skeptiske prinsesser som aldri tør smake noe nytt, så bør du prøve om Åskeladd ikke kan få dem på bedre tanker!
Utdrag hentet fra ysteriet
Blåmuggost - fyldig smak som varier fra mild til skarp. Konsistensen varierer fra myk og kremet til fast og nærmest tørr.

Vår anbefalte norske blåmuggost
Fønix fra Stavanger ysteri
Fønix er en balansert, aromatisk ost med søte, nøtteaktige smaksnoter. Det er en relativt fast blåmuggost. Lang modningstid ved lav temperatur gir en kompleks smak og kremet konsistens.
Ystes på Norges første by-ysteri; Stavanger ysteri. Osten har fått stor annerkjennelse fra både osteelskere og Norges fremste kokker. Den har blant annet vært fast «inventar» på menyen til Maaemo i en årrekke. Sjefsysteren Lise Brunborg regnes som en Norges fremste yster med pasjon for god smak og høy produktkvalitet.
Utdrag hentet fra ysteriet
Rødkittost (kittost) – Som oftest oransje overflate, kraftig lukt og myk konsistens.
Den rødaktige fargen kommer fra bakterien Brevibacterium linens, som sammen med gjær og melkesopp vokser på overflaten.
De mest kjente:
Tallegio
Langres
Mont D´Or
Vår anbefalte norske rødkittost
Skjenald fra Orkladal Ysteri
Skjenald er en myk kittost som ystes i samme ysting som Rokoll, men legges i mindre former. Den er utviklet ved Skjenald gård, derav navnet Skjenald (som betyr å skinne). Skjenald selges fra den er 2 måneder, men er best når den er 3-4 måneder.
Orkladal ysteri er et gårdsysteri som ligger i Råbygda/Gjølme i Orkdal kommune i Sør Trøndelag. Etter prøveproduksjon både på kjøkken og i et lite lokale på Skjenald gård sto nytt ysteri ferdig i april 2008.
Utdrag hentet fra ysteriet
Chevre – er oster laget av kun geitemelk. Det finnes derfor chevre som også er hvittmuggost og fastost.
Vår anbefalte norske chevre
Kubbeost Geit fra Rueslåtten Ysteri
Merk dette er en sesong ost. Osten lages på vinteren av kumelk.
Chev Kubbe Geitost med hvitskimmel skorpe, men små flekker av blåmugg på skorpen kan forekomme ved lagring og er kun et tegn på levende kultur og god ost. Laget på geitemelk fra nabogården til Rueslåtten – kortreist og god melk som gir fantastisk resultat.
Kva gjer kubbeosten vår så god? Vel, det er mange faktorar: godt beite og godt hausta fôr til geitene, høy dyrevelferd med fokus på helse og mjølkekvalitet, god planlegging og logistikk, snill behandling av mjølka når den kjem fra fjøs/beite og til ysteri, og godt håndverk som former fersk mjølk til ferdig ost. Og ikkje glem hjelpa me får fra mjølkeesyrebakterier og mjølkesoppen!
Utdrag hentet fra ysteriet
Fastoster er en gruppe oster med stor variasjon som lages av melk fra ku, geit, sau og bøffel. Ofte lang modning og holdbarhet.
De mest kjente:
Parmesan
Gruyere
Alpeost
Vår anbefalte norske fastost
Høvding Sverre XXO fra Orkladal Ysteri
Denne osten er en fastost, men det er også brukt gjær og melksopp som en kittost.
Høvding Sverre XXO er en fast kittmodnet ost som er ystet på samme måte som de andre høvdingostene, men er modnet mer enn 24 måneder. Den har en veldig sterk og god smak, og er veldig tørr i konsistensen. Den er 3-3,5 kg og 25 cm i diameter.
Utdrag hentet fra ysteriet

Andre ostetyper er smelteoster og ferskoster. Disse får vi komme tilbake til i en annen artikel.
Kilder:
Comments