Stavanger Ysteri
- mattis49
- 6. feb. 2024
- 2 min lesing
Oppdatert: 1. mars 2024
Vi bruker Fønix fra Stavanger Ysteri som er en økologisk blåmuggost ystet av dagsfersk rå melk, deretter lagret i seks måneder.
På vårt ostefat som du kan bestille som ekstrarett og standard på stor nordisk smaksmeny finner du to norske oster, i denne artikelen skal vi se nærmere på Stavanger Ysteri og osten vi bruker fra dem; Fønix.

Bilder fra Stavanger ysteri
Om Stavanger Ysteri
Stavanger Ysteri ble etablert av Lise Brunborg i 2015, og ysteriet har sine røtter i tradisjonell håndverksysting. Produksjonen foregår i sentrum av Stavanger. Ysteriet er et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk.
Lises interesse for ost startet med en fascinasjon for melkas potensiale for forvandling — hvordan denne søte, milde væsken, som inneholder 86% vann, kan omskapes til ost med et utall forskjellige smaker og lukter, konsistenser og egenskaper. Med bare litt variasjon i kultur, osteløpe, salting og modning skapes et ubegrenset smaksmangfold. Lise bestemte seg for å la fascinasjonen bli et livsprosjekt. Hun tok en mastergrad i ostevitenskap før hun grunnla Stavanger Ysteri
(utdrag hentet fra Stavanger Ysteri)
Bilder fra Stavanger ysteri
Fønix
Økologisk blåmuggost ystet av dagsfersk rå melk. Lagret i seks måneder.
Fønix er en balansert, aromatisk ost med søte, nøtteaktige smaksnoter. Det er en relativt fast blåmuggost, og lang modningstid ved lav temperatur gir en kompleks smak og kremet konsistens.
(utdrag hentet fra Stavanger Ysteri)

Bilder fra Stavanger ysteri
Oppskrifter på tilbehør til ost
Vårt sprøe fruktbrød er veldig populært, her får du oppskriften. Vårt tips er å bruke tørt brød, da blir resultatet best. Dette er en flott mulighet for å spise opp alt brødet!
Sprøtt fruktbrød
Du trenger:
1 brød gjerne tørt og med tørked frukt / nøtter
1 dl nøytral olje
1 ts maldonsalt
Slik gjør du:
Formvarm ovnen 200grader varmluft.
Kutt brødet i tynne skiver. Del deretter hver enkelt brødskive i 3-4 biter i ønsket form.
Legg alle brødbitene på et stekebrett
Fordell oljen i en tynn stråle over hver av brødbitene.
Dryss over maldonsalt
Stek i ca. 10-15 minutter. Brødene skal være sprø og på kanten til brent.
Avkjøl.
Kan oppbevares i brødpose i opptil 10 dager.

Vår aprikospuré
Du trenger:
250g tørked aprikos
1,5 dl hvitvin eller syrlig eplejuice
Slik gjør du:
Hell aprikosen og hvitvinen i en kjele. Væsken skal dekke aprikosen.
La aprikosen småputre i ca. 30 min. Aprikosen skal bli helt myk.
Sil av aprikosen.
Kjør aprikosen i blender og tilsett hvitvin væsken til ønsket tykkelse.
Oppbevares kjølig i lufttett boks, holder i flere måneder.



























Kommentarer