top of page

Orkladal Ysteri

Updated: Mar 1

Vi bruker Skjenald fra Orkladal Ysteri  i Sør Trøndelag - myk kittost laget på lokal melk fra tre gårder.


På vårt ostefat som du kan bestille som ekstrarett og standard på stor nordisk smaksmeny finner du to norske oster, i denne artikelen skal vi se nærmere på Orkladal Ysteri og osten vi bruker fra dem; Skjenald.
Bilder fra Orkladal Ysteri


Om Orkladal Ysteri

Orkladal ysteri er et gårdsysteri som ligger i Råbygda/Gjølme i Orkdal kommune i Sør Trøndelag. Etter prøveproduksjon både på kjøkken og i et lite lokale på Skjenald gård sto nytt ysteri ferdig i april 2008.


Ysteriet produserer ca 9 tonn ost i året. Alle osten lages på lokal melk fra tre samdriftsgårdene som består av 2 Melandsgårder (Husby og Nygården) og Skjenald gård. Merethe Landrø tar seg av den daglige driften i ysteriet og overvåkingen av lagringsrommene. At hun gjør en god jobb er de ferdige ostene strålende eksempler på.

(tekst fra Orkladal Ysteri)


Bilder fra Orkladal Ysteri


Skjenald fra Orkladal Ysteri


Skjenald er en myk kittost som ystes i samme ysting som Rokoll, men legges i mindre former. Den er utviklet ved Skjenald gård, derav navnet Skjenald (som betyr å skinne). Skjenald selges fra den er 2 måneder, men er best når den er 3-4 måneder.

(tekst fra Orkladal Ysteri)


Litt om rødkittost (kittost) – Som oftest oransje overflate, kraftig lukt og myk konsistens. Den rødaktige fargen kommer fra bakterien Brevibacterium linens, som sammen med gjær og melkesopp vokser på overflaten.


De mest kjente:

Tallegio

Langres

Mont D´Or

 

Oppskrifter på tilbehør til ost

Vårt sprøe fruktbrød er veldig populært, her får du oppskriften. Vårt tips er å bruke tørt brød, da blir resultatet best. Dette er en flott mulighet for å spise opp alt brødet!


Sprøtt fruktbrød

Vår aprikospuré


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page