Kamskjell
- mattis49
- 23. feb. 2024
- 1 min lesing
Oppdatert: 1. mars 2024
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme. Om vinteren er de en av våre største delikatesser.
Så benytt den siste sesongmåned til et skikkelig kamskjell måltid. Vi gir deg tips og oppskrift!

Slik renser du kamskjell
Legg kamskjellet på et tykt kjøkkenhåndkle med den flate siden opp og den butte enden mot deg. Sett kniven mellom skallene, press og før kniven tett opp under den flate skjelldelen. Skjær løs muskelen fra skjellet.

Våre tips for kamskjell
Under har vi samlet noen av våre oppskrifter og tilberedningsmetoder for kamskjell. Fra klassisk pannestekt kamskjell med jordskokk til rå kamskjell som tartar eller chevice.
Pannestekt kamskjell
Tørk kamskjellene med papir.
Sett en jernpanne med litt nøytral olje på koketoppen på høyeste varme.
Når pannen er varm legger du kamksjellene i pannen med god avstand. La ligge ca. 1 minutt.
Når du har fått en fin skorpe snur du kamskjellene og trekker pannen fra varmen.
Tilsett ca. to ss meierismør og gjerne noe smak: sitron, urter, hvitløk, chili og ingefær.
Hell smøret og din valgte smak over kamskjellene i ca. 1 minutt ved hjelp av en skje.
Pass på at du ikke steker for lenge.
Jordskokkpuré
Nok til 4 - 6 personer forrett
200g jordskokk
150g pastinakk
3 dl h-melk
2 ss smør
3 ss mascarpone
Skrell jordskokk og pastinakk.
Kutt i mindre biter, hell i en kjele med melk.
La småkoke til grønnsakene er godt møre.
Sil av melken, press ut væsken av grønnsakene.
Hell grønnsakene i en blender med gradevis litt og litt smør og mascarpone til konsistensen er ønskelig.
Smak til med salt, hvit pepper og om ønskelig litt sriracha.

Server rå kamskjell - tips
Ceviche
Ceviche er rå fisk og skalldyr "kokt" i sitrus, gjerne lime.
Skjær tynne skiver av kamskjell. Legg direkte rå på tallerken. Skvis over lime og kvernet pepper. Riv over zest av appelsin og eple. Rist gjerne noen nøtter i panne som du hakker i grove biter på toppen.
Tartar
Kutt kamskjell forsiktig i mindre terninger. Bland gjerne forsiktig med kvernet pepper og zest av sitrus.
Tartar trenger tilbehør med smak. Vi lager ofte en agurk og eplesalat, samt urteolje som på bilde. Husk noe sprøtt på toppen. Nøtter, sprøtt brød eller frø.

Skal du prøve en av våre oppskrifter?
Ja! Dette skal jeg prøve
Nei, dette blir for vanskelig
Comentarios