Slik dekker du et bord

Hvordan dekke bord

  • Når du skal dekke bordet er det lurt å dra stolene ut fra bordene før du legger på duker.
  • For å sikre at gjestene har god plass bør du beregne ca. 50-60 centimeter bordbredde per person.
  • Kuvertene bør være like brede. En kuvert består av alt det som gjesten skal benytte for å spise maten.
  • Plasser tallerkenene 1-2 centimeter fra bordkanten.
  • Kuvertasjett skal stå til venstre på kuverten. Gjestene bruker den til å skjære brød og til å legge fra seg bestikket dersom man skal forsyne seg flere ganger fra en buffet.
  • Skal du ha koldtbord dekker du på med glass, bestikk, kuvertasjett og smørekniv. Tallerkenene plasseres ved koldtbordet.
  • Servietten skal stå på samme plass på alle kuvertene og vende mot gjestene.
  • Sørg for at borddekorasjoner og lysestaker som du pynter bordet med ikke forhindrer øyekontakt mellom gjestene.

Tema for ditt festbord

Bestikk

  • Puss gjerne over bestikket med en kjøkkenhåndduk.
  • Det gjør ingenting om du blander forskjellige typer bestikk, men prøv å se om alle kuvertene kan se like ut. Vi har bestikk til utlån.
  • Dersom du vil at gjestene skal bruke samme bestikk til for- og hovedrett legges bestikket på kuverttallerkenen når forretten ryddes.
  • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det benyttes. Bestikket til forretten skal ligge ytterst.
  • Bestikket på den ene siden av bordet skal ligge nøyaktig på linje med bestikket på motsatt side.
  • Knivbladet skal ligge mot tallerkenen på høyre side.
  • Gafler skal ligge med taggene opp.
  • Dersom du servere suppe, skal suppeskjeen ligge på høyre side
  • Skje eller gaffel til desserten skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.

Glass

  • Glass plasseres på en rett linje bak tallerkenen.
  • Glass skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes, fra venstre mot høyre.
  • Det bør være nytt glass for hver drikkesort.
  • Vannglass plasseres til høyre for eller bak vinglassene.
  • Dessertvinglass settes ofte på bordet først når desserten serveres.

Servietter

  • Serviettene er ofte blikkfanget på et festbord. Du kan velge mellom tøyservietter og et stort utvalg av papirservietter i ulike størrelser, farger og kvalitet. Store tykke servietter egner seg ekstra godt når du skal brette serviettene på en pen måte. På nettsiden til Duni kan du se video om hvordan du bretter ulike typer servietter.

Mattis Mat hjelper deg

Mattis Mat leverer catering hovedsakelig i Oslo og Bærum. Vi hjelper deg med store og små selskapeligheter. Her på nettsiden finner du menyer til en hver anledning. Buffet, tapas, fingermat, lunsj, middager og selskapsmenyer. Om du velger selskapsmeny kan kokk og servitør dandere og servere maten hjemme hos deg. Vi hører på deg som kunde og er opptatt av å levere etter dine ønsker og kan skreddersy meny til ditt arrangement. Ta kontakt om du ønsker et raskt og uforpliktende tilbud.

Velg tema her